|
Co se o čaji často povídá (neoznčený zdroj zejména oxalis.cz): Jaké množství kofeinu obsahuje čaj? Jeden šálek (200 ml) černého čaje obsahuje v průměru 40 mg kofeinu (teinu). Šálek kávy obsahuje zhruba dvojnásobné množství. Kofein byl v čaji objeven v roce 1827. V té době vzniklo také jeho specifické označení v čaji, a sice tein. Na rozdíl od kávy se v čaji vyskytuje nikoliv ve volné, nýbrž vázané podobě. To má za následek jeho jiný účinek v lidském organismu. Zatímco kofein v kávě rychle rozbuší srdce a jeho účinek poměrně rychle odezní, působí tein v čaji jemněji a dlouhodoběji. Konkrétně se ale uvádí ještě větší nepoměr kofeinu v kávě a čaji (zdroj weby kulturistika.net a wiki): Nápoj (2dc=200ml) Obsah kofeinu Káva 120 mg RedBull 60-64 mg Semtex 58-64 mg Erektus 57 mg Kamikaze 51-57 mg Čaj 50 mg Coca-Cola 31 mg Kofola 30 mg Dr. Pepper 27 mg Pepsi 26 mg RC Cola 24 mg Wikipedia k tomu dále toto: Vlastně čaj obsahuje více kofeinu než káva, ale hrneček čaje obsahuje kofeinu méně, protože k jeho přípravě není použito takové množství rostliny. (Na druhou stranu, čaje vypijeme naráz zpravidla více nežli kávy...) Sílu nálevu také ovlivňují podmínky pěstování rostliny, proces zpracování a další. Některé čajové odrůdy mohou obsahovat významně více kofeinu než jiné. Čaj obsahuje malé množství theobrominu a o něco více theofylinu než káva. Příprava čaje má velký vliv na to, jaký nálev nakonec bude. Barva čaje je, co se týče obsahu kofeinu, málo směrodatná. Čaje jako světlý japonský čaj gyokuro obsahují mnohem více kofeinu než mnohem tmavší čaje jako lapsang souchong, který obsahuje kofeinu velmi málo. Kofein se z kávy vstřebává po několika minutách po požití. U čaje je to až po 40 minutách, protože obsahuje jiné alkaloidy, které vstřebávání kofeinu oddalují. Proto je čaj zdravější. Kofein je v těle nejprve demethylován v dimetylxantin, pak v monometylxantin, které se dále štěpí v kyselinu močovou a tak se vylučují. Opouští tělo asi 5 až 6 hodin po požití. Zadále se ovšem uvádí, že množství teinu obsažené v nálevu závisí na době louhování čaje. Do 2 minut louhování je tein obsažen v maximální míře, neboť ještě nedochází k rozkladu tříslovin. Od 2 do 4 minut se začínají rozpouštět i třísloviny a tak se obsah teinu zmenšuje. Dobou trvání louhování čaje se dá ovlivnit celkový povzbuzující účinek čaje a jeho vlastnosti. Dlouho louhované čaje nemají skoro v žádném případě uklidňující účinky. Dávka 60-200mg kofeinu či teinu působí na kůru velkého mozku, která má na starost projevy únavy. Rozšíří se cévy a tím pádem nestoupá krevní tlak. Až velká dávka kofeinu může toto způsobit, což se projeví neklidem. Sníženého obsahu teinu lze docílit buď určitými druhy (např. Bancha nebo Rooibos) nebo druhým nálevem. [zdroj: http://cajroom.webnode.cz/products/sparovani-caje/] Optimální doba louhování se ovšem jinak uvádí různá pro různé druhy, viz např. http://caj.thoma.cz/vynatky_chut.html nebo http://www.obchodcajem.net/priprava-caju Platí, že zelený čaj obsahuje méně teinu než čaj černý? Pokud vyjdeme ze sušených čajových lístků, pak je obsah teinu v černém i zeleném čaji totožný. Množství teinu v hotovém čajovém nálevu však závisí na způsobu přípravy. Toto množství je odvislé jednak od doby vyluhování, jednak od teploty vody, kterou jsou lístky zality. Vzhledem k tomu, že zelený čaj je připravován z vody o nižší teplotě a zároveň vyluhován většinou kratší dobu než čaj černý, je obsah teinu v hotovém zeleném čaji nižší. Dojem, že zelený čaj je větší zabiják spánku je tedy možná jen dojem a je tomu tedy zřejmě právě naopak. Dokonce se uvádí, že "extrakt ze zeleného čaje, obsahující aminokyselinu L-theanin má velmi příznivé účinky na spánek a může výrazně zlepšovat jeho kvalitu". Tento názor však nesdílejí všechny zdroje, podle jiných je obsah L-theaninu natolik malý, že takový vliv mít nemůže. Odvodňuje čaj lidský organismus? Vzhledem k obsahu teinu má čaj lehce močopudné účinky. Tein totiž podporuje činnost ledvin a vylučování moči. Příčina je ve zvýšeném prokrvení ledvin. Tento účinek je však relativně nepatrný a krátkodobý. Nelze říci, že čaj má přímo odvodňující účinek. Lze jej označit jako mírně močopudný. Některé zdroji hovoří o silné močopudnosti, moje osobní zkušenost taková vůbec není, každopádně nevím jaký zdroj považovat za nejvíce věrohodný (a kde ho najít). Platí, že pro přípravu čaje je vhodnější měkká voda? Pro přípravu je nejvhodnější co možná nejměkčí voda. Právě ta umožňuje, aby hotový čaj uvolnil typické voňavé látky. Pokud máte k dispozici pouze vodu tvrdou (mineralizovanou), doporučujeme vodu v otevřeném hrnci několik sekund povařit, přičemž chlor a fenoly se vypaří a vápník se usadí. Obecně však lze říci, že kvalita vody v České republice je velmi dobrá. V tomto je moje zkušenost radikálnější - z tvrdé vody, která v některých lokalitách teče z kohoutku, vznikne tekutina nevábné chuti a vzhledu, s typickým vápníkovým škraloupem a nedivím se, že při takovém výsledku lidi černý čaj nemají v oblibě. |
|
Rozlišení: 425 x 283 | |
Počet fotek: 322 | Poslední aktualizace: 15.5.13 11:07 | Nápověda |